Bingolotto

Bingolotto har sänts i TV4 sedan 1991. Från början gick programmet på lördagskvällar. Idag går det på söndagskvällar i TV4+. Programmet har tappat i popularitet när onlinebingon infördes. Det fick dock ett litet uppsving med den nya programledaren Lotta Engberg.

Under det två timmar långa tv-programmet är det tre bingospel och ett stort antal utlottningar. Bingobrickorna köps i förväg på exempelvis kiosker, affärer och bensinmackar. På framsidan finns ett unikt lottnummer och det är detta nummer som man har chans att vinna på i alla utlottningar som ges under programmets gång. Det är många kontantvinster, men man har också chans att vinna olika varuvinster, smycken, resor och bilar. Man kan även få komma till Bingolottos studio i Göteborg och få snurra på något av de två jackpothjul som de har i slutet av sändningarna. Bingolotto ägs av det svenska föreningslivets spelbolag, Folkspel. Det betyder att Sveriges olika föreningar får sälja bingolotter och får en stor del av vinsten till sin verksamhet.

I Bingolotto spelas bingo i tre omgångar under kvällens gång. De kallas för ettans bingo, tvåans bingo och treans bingo. I programmet använder man sig av en bingobricka med 75 rutor. Det är alltså tre stycken klassiska bingobrickor under varandra, tre stycken brickor med fem gånger fem nummer. På Bingolottos brickor finns således samtliga 75 nummer med och när ett nummer ropas upp av Lotta Engberg så vet man att det kommer att återfinnas på brickan. Numren är indelade under B-I-N-G-O, så alla nummer mellan 1 och 15 finns under B och så vidare. Det gör att man snabbt kan hitta det nummer som ropas upp, även om man har flera bingobrickor och behöver markera numren snabbt.